Cand si din ce motive a aparut primul dulap metalic
Afla din acest articol cum a aparut primul dulap metalic din istorie, dar si incotro se indreapta viitorul acestora.
Un dulap metalic este o piesa de mobilier de birou, caracterizat prin sertare ce pot adaposti hartii, documente sau instrumente/bunuri de valoare. De asemenea, odata cu adapostirea actelor, un dulap metalic are si functia de a facilita organizarea si extragerea documentelor intr-un timp cat mai scurt.
Inca de la formele incipiente de hartie, a fost necesara organizarea lor pentru a mentine cursivitatea informatiei. In Antichitate era un fapt comun ca tablitele de lut sa fie adapostite in biblioteci dedicate, iar manuscrisele din piele sau papirus erau sigilate inauntrul caramizilor de lut, sau tinute in vase ceramice. Alte metode de clasare au aparut mai tarziu in istorie. De cele mai multe ori, erau folosite rafturi pentru depozitarea acestor documente.
In Evul Mediu, functionarii se foloseau de o platforma cu un cui, in care agatau foile. Acestea semanau foarte mult cu acele suporturi mici care se folosesc astazi in restaurante si cafenele pentru preluarea comenzilor. Alta metoda pentru depozitarea documentelor erau sertarasele mici si patrate, asemanate cu niste custi mici de porumbei, in care manuscrisele se puteau ordona cu usurinta. Prin contrast, documentele rar folosite puteau fi depozitate in lazi sau cufere.
Pentru a intampina nevoile afacerilor moderne de la finele sec. XIX, au fost dezvoltate mai multe metode de indosariere: servietele de tip "acordeon", dulapurile de tip cutie si dulapurile Shannon. Acestea erau foarte bune pentru organizarea documentelor, fie coronologic, fie alfabetic, in mici containere ce puteau fi accesate cu usurinta. Astfel, primul dulap echipat cu sertare ce se inchideau a aparut in 1868, insa deoarece hartiile se asezau orizontal, era destul de dificila extragerea acestora.
Primele dulapuri cu sertare verticale si-au facut aparitia la Targul Mondial din Chicago, in 1893. Acest model avea sa devina stramosul fisetelor metalice de astazi. Daca la inceput erau fabricate din lemn, treptat, au inceput sa fie inlocuite de modele din metal.
Alte sisteme de la inceputul secolului XX puteau include dulapuri scunde, insa mai late, sisteme cu rafturi deschise, de tip "biblioteca" sau sisteme electronice. In anii 1940, a fost inventat primul sistem rotativ motorizat, iar dupa anii 1950, existau deja sisteme care, odata actionate cu un buton, puteau aduce dosarul cautat in fata doritorului. Mai tarziu, s-au dezvoltat sisteme pe baza de cartele perforate, iar recent, exista sisteme ce folosesc scanarea pentru a accesa rapid dosarele cautate.
Un dulap metalic obisnuit consta dintr-o carcasa facuta din tabla de otel. Fundul acestuia poate fi acoperit sau nu. Cu toate ca unele modele, facute pe comanda, sunt din lemn masiv, cele mai des intalnite dulapuri sunt fabricate din metal.
Cu toate ca cel mai evident scop al unui dulap metalic este depozitarea si clasificarea dosarelor, una din functiile mai putin evidente este protejarea documentelor de praf, umezeala, lumina sau, in unele cazuri, chiar de caldura. Un dulap metalic de calitate va rezista la actiunea ruginii sau la impact. Cabinetele individuale ale dulapului pot cantari foarte mult. Un raft plin cu documente poate ajunge chiar si la o greutate de 120-140 de kilograme!
Pentru a avea garantia calitatii, dulapurile metalice trec printr-o serie de teste. Cu ajutorul unui cantar se determina greutatea de apasare pe manerul dulapului. Aceasta greutate este apoi atasata la usa dulapului, care este deschisa si inchisa de cel putin 50.000 de ori, pentru a simula 20 de ani de uz zilnic.
Dimensiunile sunt importante in fabricarea dulapurilor metalice, deoarece acestea trebuie construite pe masura standard a dosarelor. De aceea, pentru extragerea usoara a acestora, spatiul din sertare trebuie sa fie cu cativa centimetri mai lat decat un dosar standard.
In anii 1960 si 1970 se vorbea despre o posibila disparitie a dulapurilor metalice, in favoarea metodelor computerizate de indosariere. Cu toate acestea, in ciuda dezvoltarii metodelor de stocare, intai pe floppy, apoi pe CD-uri si mai nou direct pe hard-uri, stick-uri USB sau chiar pe Web, in anii 1990 mai mult de 95% din birourile din SUA inca foloseau documente din hartie. In prezent, rolul computerelor a devenit unul de generator de documente, mai degraba decat unul de depozitare. Preferinta pentru hartie si familiaritatea acestui format folosit pentru documente va necesita, cel putin in viitorul apropiat, folosirea dulapurilor metalice.
Comentarii
Posteaza un comentariu