Cu ce se sterge pixul de pe hartie? Solutii practice, chiar la tine acasa
Sa gresesti e omeneste, insa trebuie sa acorzi o atentie sporita modului in care iti poti indrepta greseala. In special atunci cand e vorba de o greseala din documente oficiale sau inscrisuri pe care eliminarea erorii nu trebuie sa lase nicio urma.
Lucrurile facute bine necesita atentie si rabdare, iar eliminarea pixului de pe hartie nu face exceptie de la regula. Astfel, pentru a curata eficient o foaie de hartie de pix, trebuie sa ai, inainte de toate, rabdare. Apoi, apeland la cateva trucuri usoare, vei reusi sa elimini eroarea si sa rescrii informatia corect. Simplu si usor! Iata cu ce se sterge pixul de pe hartie!
Pentru a te asigura insa ca nu vei inrautati lucrurile si ca vei sterge pixul de pe hartie fara urme, trebuie sa iei in calcul doua variabile:
1. Tipul de hartie de pe care trebuie sa stergi pixul;
2. Tipul de cerneala cu care s-a scris.
Hartia poate fi groasa, subtire, lucioasa sau fleecy. Cu cat hartia este mai subtire, cu atat procesul de indepartare a pixului poate fi mai dificil si trebuie executat cu mare, mare atentie. Cu cat densitatea foii este mai mica, cu atat este mai probabil ca foaia sa fie deteriorata ca urmare a stergerii pixului. Hartia acoperita este cel mai dificil material de pe care ar trebui sa indepartezi un gel sau pix.
Compozitia pastelor de cerneala este aproximativ aceeasi pentru toate tipurile de stilouri, insa exista unele diferente ce afecteaza procesul de indepartare a acesteia din hartie.
Tipuri de cerneala:
• cerneala pentru stilouri – are o consistenta vascoasa groasa. Inscriptia produsa de o astfel de pasta are o nuanta intunecata saturata si o suprafata mata. Din cauza acestor proprietati, indepartarea petelor dintr-o foaie subtire poate lasa urme;
• cerneala pentru pixuri este cel mai utilizat articol de papetarie. Consistenta pastei este lichida, iar inscriptia poate avea o stralucire usoara. Aceste calitati fac indepartarea din documente mult mai usoara;
• markerele sau pixurile cu pasla au conturul liniei indraznet si saturat, datorita alcoolului prezent in compozitia pastei lor.
Petele de pix de pe hartie poti fi curatate in diverse modalitati, in functie de dimensiunea si gravitatea greselii. Astfel:
1. Mecanic – este o metoda universala si poate fi aplicata la orice tip de cerneala. Petele minore dintr-un document poti fi indepartate mecanic cu o lama ascutita si o radiera. Alte instrumente pe care le poti folosi pentru indepartarea mecanica a pixului de pe hartie: lama de ras, hartia de slefuit, plasturele.
Mod de realizare: Freaca usor cerneala cu partea abraziva a radierei de papetarie. Cand inscriptia s-a estompat, freaca urmele de cerneala cu varful lamei. La final, indeparteaza praful de hartie si netezeste rugozitatea cu o unghie.
Atentie! Atunci cand stergi urmele de pix cu o lama, nu apasa pe hartie pentru a nu taia documentul;
2. Lichid cu clor sau Gel ”Alb” – este cel mai accesibil agent de albire. Aplica putin gel ”Alb” cu o perie sau cu varful ascutit al unui tampon de bumbac. Inscriptiile usoare dispar la prima aplicatie. Pe inscriptiile luminoase, gelul va trebui reinnoit de 2-3 ori. Resturile de gel pot fi indepartate bine cu un burete usor umed.
Atentie! Daca in urma aplicarii gelului ”Alb” si a uscarii ramane o amprenta pe suprafata hartiei, indeparteaz-o cu ajutorul unei radiere. Este posibil ca zona de pe care ai indepartat pixul sa devina galbena;
3. Acetona – este un dizolvant perfect care te va ajuta sa indepartezi cu succes petele de pix de pe hartie. Aceasta metoda este insa potrivita pentru stergerea urmelor proaspete de cerneala.
Metoda de utilizare: umezeste cu acetona un tampon de bumbac, apoi freaca usor zona de pe care doresti sa indepartezi pixul si lasa foaia sa se usuce.
4. Pasta de dinti pentru albire – este unul dintre cele mai accesibile si eficiente produse, iar deteriorarea suprafetei foii este minima.
Metoda de utilizare: Aplica pasta pe un tampon de bumbac si apoi apasa usor pe zona cu problema, apoi indeparteaza pasta ramasa cu ajutorul unui burete. Lasa sa se usuce foaia.
5. Sare si suc de citrice – se amesteca sare si suc de citrice cu apa, in proportii egale. Se amesteca foarte bine solutia, pana ce se obtine un lichid fin, apoi se aplica pe zona cu problema cu ajutorul unui tampon de bumbac. Lasa apoi foaia la uscat.
Ideal ar fi sa nu gresim, insa daca ti s-a intamplat sa strecori o eroare in documente, nu te speria! Informeaza-te cu ce se sterge pixul de pe hartie, alege metoda care ti se potriveste cel mai bine si treci la treaba! Cu rabdare si putina indemanare, greseala se indreapta!
Citeste si: Care Sunt Cele Mai Bune Scaune Pentru Spate?
In aceeasi categorie
- Idei amenajare birou serviciu: unde să fie așezate principalele elemente?
- Întreținerea la bloc. Ce plătești, de fapt, și cum se calculează?
- Cu ce se curata markerul permanent de pe haine?
- Ce inseamna hartie glasata si cand poate fi folosita?
- Reguli Bacalaureat: ai voie cu calculatorul la Bac (la fizica, mate)?
Comentarii
Posteaza un comentariu