Categorii produse

Descopera istoria hartiei, precursorul papetariei moderne

Scris de: Viamond in: Papetarie la data de: Comentariu: 0 Accesari: 953

Cu toate ca in prezent folosim computere sau alte device-uri pentru a scrie si a comunica rapid, hartia ramane unul din produsele importante de papetarie, fiind folosita la fabricarea pliantelor, panourilor publicitare sau a cartilor de vizita. Chiar daca astazi nu ii mai acordam importanta cuvenita, in trecut hartia a avut un mare impact asupra omenirii, revolutionand comunicarea.

In prezent, folosim computere sau alte device-uri pentru a scrie si a comunica rapid, insa hartia ramane unul din produsele importante de papetarie, fiind folosita la fabricarea pliantelor, panourilor publicitare sau a cartilor de vizita. Cu toate ca astazi nu ii mai acordam importanta cuvenita, in trecut hartia a avut un mare impact asupra omenirii, revolutionand comunicarea. Chiar si in urma cu 100 de ani, scrisorile erau metoda principala de a coresponda! Bineinteles, inainte de inventarea hartiei, in forma pe care o cunoastem astazi, omenirea isi nota ideile pe forme mult mai rudimentare: tablite de lut, de piatra sau de bronz, placi acoperite cu ceara sau alte materiale. Aceste forme de comunicare erau insa greu de folosit, fiind in acelasi timp si foarte costisitoare. 

Iata deci o istorie a hartiei pe scurt - de la inceputuri, pana la articolele moderne de papetarie!

Hartia in Egiptul Antic

Folosit inca din 4000 i.e.n. de egipteni, papirusul era o suprafata fibroasa, obtinuta din planta de papirus. Acest material asemanator hartiei era realizat printr-un procedeu simplu: fibrele erau extrase din tulpina plantei, dupa care se asezau una langa cealalta, fiind apoi acoperita cu un alt strat perpendicular. Dupa ce se udau si se presau, rezultatul obtinut era un material asemanator cu hartia. Papirusul era durabil si neted, avand o culoare alb-galbuie, pe care se puteau desena cu usurinta hieroglifele.

Din papirus se trage si cuvantul "hartie" in alte limbi, cum ar fi "paper" in engleza sau "papier" in franceza si germana. In romana, insa, acest cuvant nu provine din radacina latina "papyrus", ci din cuvantul slav vechi "chartija".

Hartie obtinuta prin reciclare? O idee destul de veche

Cu toate ca a trecut o buna perioada de timp de atunci, hartia reciclata exista inca din anul 105, fiind inventata in China. Desi, initial, chinezii desenau pictograme pe matase, aceasta era foarte costisitoare. O alta varianta era notarea pe tablite de bambus, insa acestea erau foarte grele. Astfel, unul din secretarii imparatului Tsai-lun de la Curtea Imperiala a amestecat si apoi presat resturi textile cu plase de pescari, imbunatatind aceasta "reteta" pe parcurs. Cu toate acestea, noua inventie a parasit China destul de tarziu, ajungand in Asia Centrala abia in anul 751. 

Cum a aparut hartia alba

Chiar daca nu ne putem imagina hartia ca avand o alta culoare, ea nu a fost mereu asa. Odata cu patrunderea hartiei in Europa, in jurul mileniului 1, cererea pentru acest tip de material a fost in crestere. Dupa aparitia masinii de tiparit, in jurul anului 1450, acest nou mod de comunicare a luat cu asalt orasele Europei, iar in 1500 deja existau 200 de astfel de masini in marile orase din Italia, Franta, Germania etc. De atunci provine si termenul de "presa", deoarece literele erau presate in hartie pentru vizibilitate.

Deoarece hartia era inca obtinuta din materiale textile vechi, un francez, Antoine Ferchault de Reaumur, a sugerat folosirea lemnului. La scurt timp, in 1774, odata cu descoperirea clorului s-a realizat si prima coala de hartie, de un alb imaculat.

Comentarii

Posteaza un comentariu