Este stiloul inventie romaneasca? Iata care este adevarul!

Desi pe plan international, majoritatea persoanelor atribuie instrumentul de scris cu cerneala lui Lewis Edson Waterman, adevarul este ca stiloul este o inventie romaneasca, care ii apartine lui Petrache Poenaru. In cazul in care vrei sa descoperi mai multe despre acest subiect, ai ajuns in locul potrivit!
Cine este Petrache Poenaru?
Nascut la sfarsitul secolului al XVIII-lea, in judetul Valcea, Petrache Poenaru urmeaza studii secundare in Craiova, finantat fiind de catre familia sa. Aici, este remarcat de catre o personalitate pe care o admira de mult timp, Tudor Vladimirescu. De altfel, Poenaru va deveni secretarul acestei figuri politice deosebit de importante pentru istoria romaneasca, timp dupa care va studia in Berlin si, in final, se va muta la Paris.
Dincolo de faptul ca a reusit sa creeze stiloul, o inventie romaneasca, Poenaru este un deschizator de drumuri din mai multe puncte de vedere. De exemplu, el este primul roman care calatoreste cu trenul, parcurgand traseul primei rute feroviare, care ajungea din Liverpool in Manchester.
Intors in tara, isi dedica timpul educatiei si conducerii politice. Printre reusitele sale, se numara si infiintarea Societatii Filarmonice, introducerea sistemului metric in Muntenia si redactarea primului curs de geometrie, precum si a primului dictionar roman-francez.
In momentul in care inventeaza stiloul, Petrache Poenaru are doar 28 de ani. Noului instrument de scris ii spune initial „condeiul portaret fara sfarsit, alimentandu-se insusi cu cerneala” (in franceza, „La plume portable sans fin, qui salimente elle-même avec de lencre”), o denumire care va fi schimbata in alte variante, precum „toc rezervor”, pana sa ajunga la versiunea finala, mult mai simpla, de „stilou”.
Datorita acestei inventii, Poenaru este primul roman care obtine un brevet, intai, in Viena, si apoi, la Paris. Desi este o inventie romaneasca, stiloul nu este intotdeauna asociat cu numele lui Petrache Poenaru din cauza faptului ca acesta nu a reusit sa gaseasca o metoda de a produce in masa instrumentul de scris. Cu toate acestea, este important ca macar romanii sa cunoasca faptul ca ideea si executia ii apartin lui Petrache Poenaru.
Istoria instrumentelor de scris
De altfel, istoria instrumentelor de scris este extrem de interesanta. Aceasta incepe undeva in anul 3000 i.Hr., in momentul in care vechii egipteni folosesc papirusul. Pe vremea aceea, se utilizau tulpini goale de bambus, trestie sau papura. Schimbarea survine in secolul al VII-lea, cand se recurge la scrierea cu pene de pasare pentru scris. Din acest punct de vedere, cele mai bune pene erau cele de curcan, gasca si lebada. Urmeaza crearea rezervorului pentru stilou si inventarea penitei din metal.
Marea revolutie apare in anul 1827, odata cu inventia romanului Petrache Poenaru. Stiloul sau beneficia de un sistem unic, datorita careia cerneala ajungea in varful stiloului, la penita, doar printr-o apasare a tevii de scris. Aceasta tehnologie prezenta diferite avantaje, precum reducerea scurgerilor de cerneala, precum si eliminarea zgarieturilor de pe hartie.
Stiloul potrivit face diferenta din toate punctele de vedere!
De atunci si pana in ziua de astazi, instrumentul de scris a fost perfectionat, iar acum pot fi gasite numeroase variante. Amatorii de caligrafie, copiii care abia invata sa scrie sau cei care sunt pur si simplu pasionati de scris, toti pot gasi stiloul ideal in colectia magazinului online Viamond. Exploreaza acum catalogul si alege un produs care sa iti aminteasca de fiecare data de inventivitatea si inteligenta romaneasca!
In aceeasi categorie
- Idei amenajare birou serviciu: unde să fie așezate principalele elemente?
- Întreținerea la bloc. Ce plătești, de fapt, și cum se calculează?
- Cu ce se curata markerul permanent de pe haine?
- Ce inseamna hartie glasata si cand poate fi folosita?
- Reguli Bacalaureat: ai voie cu calculatorul la Bac (la fizica, mate)?
Comentarii
Posteaza un comentariu