Tehnici de invatare eficienta. Cum sa memorezi rapid informatii?
Cu totii am intampinat diverse probleme atunci cand am vrut sa invatam fie pentru un test sau un examen important. La unele materii, procesul de invatare a fost rapid, in timp ce la altele, totul s-a desfasurat lent, cu dificultate.
Daca, in prezent, urmezi diverse cursuri si vrei sa memorezi rapid si eficient informatii noi, urmatoarele sfaturi te vor ajuta. Iata cateva tehnici de invatare eficienta pe care ar trebui sa le pui in practica:
1. In loc sa citesti un text de foarte multe ori, incearca sa il citesti o data - de doua ori, cu mare atentie, si sa spui, apoi, cu cartea inchisa, ce ai retinut. Repetitia este eficienta atunci cand vrei sa retii, de exemplu, un numar de telefon, dar atunci cand vrei sa memorezi alte tipuri de informatii, ea nu este foarte utila.
2. Subliniaza informatiile importante. Atunci cand ai o bibliografie mare de studiat pentru examen, este important sa reliefezi informatiile de care chiar vei avea nevoie si sa revii asupra lor ulterior. Poti folosi un pix pentru a le sublinia sau poti utiliza markere colorate. Aceasta este o tehnica de invatare eficienta pe termen lung, pe care nu ar trebui sa o treci cu vederea.
3. Incearca testarea practica. Ce inseamna asta? Sa iti creezi singur teste prin care sa folosesti informatiile pe care ai incercat sa le memorezi. In acest mod, vei reusi sa asimilezi mai bine cunostintele si sa fii mai bine pregatit pentru testul real.
4. Intreaba-te mereu: “De ce?”. Pentru ca informatiile pe care trebuie sa le stii pentru examen sa ramana in memoria ta pentru o perioada lunga de timp, este esential sa incerci sa intelegi cu adevarat ceea ce inveti. De aceea, este recomandat sa te intrebi mereu “De ce?” pentru ca apoi sa iti oferi singur explicatiile. In acest mod, vei putea crea legaturi logice intre informatiile pe care le-ai studiat si iti vei aminti mai rapid raspunsurile corecte pentru respectivul examen.
5. Printre tehnicile de invatare eficienta se numara si realizarea rezumatelor. Mai exact, de fiecare data cand ai de invatat un text sau o carte, sa scrii ideile principale pe o foaie de hartie sau intr-un document pe laptop. Atunci cand vei face rezumatul, vei acorda mai multa atentie informatiilor pe care le vei studia si le vei putea memora mai usor.
Alte sfaturi utile pentru a invata eficient:
- Nu studia zile in sir aceeasi materie. Este indicat sa alternezi invatatul pentru o materie preferata cu cel pentru o materie mai dificila. Poate ca si tu ai tendinta sa amani studiul pentru materiile care iti displac, dar nu este recomandat sa faci asta, deoarece este posibil sa constati ca ai alocat un timp prea scurt pentru ele.
- Invata in timpul intervalului orar in care te concentrezi cel mai bine. Unii oameni invata cel mai bine dimineata, in timp ce altii au o putere mai mare de concentrare seara. De aceea, nu ar trebui sa te lasi influentat de modul in care invata colegii tai, ci ar trebui sa te ghidezi dupa modul in care functioneaza cel mai bine mintea si organismul tau.
- Creeaza-ti cadrul potrivit pentru invatat. Este indicat sa te izolezi intr-o camera atunci cand studiezi, sa fie liniste si sa ai la indemana toate lucrurile de care stii ca vei avea nevoie pe parcursul invatarii, pentru a nu pierde apoi timpul in cautarea lor.
- Nu uita sa mananci. Daca iti doresti sa inveti eficient si rapid cat mai multe informatii, trebuie sa te asiguri ca te alimentezi corespunzator. Consuma legume, fructe si nuci, deoarece acestea iti pot imbunatati concentrarea.
In aceeasi categorie
- Idei amenajare birou serviciu: unde să fie așezate principalele elemente?
- Întreținerea la bloc. Ce plătești, de fapt, și cum se calculează?
- Cu ce se curata markerul permanent de pe haine?
- Ce inseamna hartie glasata si cand poate fi folosita?
- Reguli Bacalaureat: ai voie cu calculatorul la Bac (la fizica, mate)?
Comentarii
Posteaza un comentariu